Tous les articles de la catégorie ‘Non classé’:

Daimon’s Ferrari

(Publication originale le 6 mars 2009) Saké brewing is a very old and traditional craft but that doesn’t mean that it cannot use very modern technology. Daimon-san is very representative of this new generation of young Toji who are using this technology to improve quality and control over the different phases of premium-saké making. There […]

Soaking!

(Publication originale le 13 février 2009) I knew that soaking was an important process but as is every single step leading to making high grade saké. I had never realized though the complexity and the variability of this soaking time. It just hit me yesterday when I was doing soaking with Kashira-San (the kashira is […]

Beyond the bottles…

(Publication originale le 13 février 2009) I’ve been drinking saké, that is nihonshu, since my first time in Japan, almost 8 years ago. But this wonderful and elegant Japanese « wine » as I would call it has always remained sort of a mystery even though I’ve tried to read as much literature I could find about […]

En attendant les prochains billets!

Comme après tout long séjour à l’étranger, les dossiers se sont accumulés sur mon bureau… et je n’ai pas encore eu le temps d’écrire quoi que ce soit pour ce blog. En attendant, je me permets de reprendre quelques anciens billets que j’ai rédigés en anglais sur le blog du MISBP. Bonne lecture… Sylvain

Le Saké à la source…

Il y a peu de temps, j »ai eu la chance inouïe d’être invité à découvrir les mystères des techniques d’élaboration de cette boisson millénaire et tellement représentative de la culture du Japon. Cette expérience unique, au plus froid de l’hiver nippon, dans ses dimensions autant physiques qu’humaines a modifié profondément ma vision de ce monde […]